Assetto Corsa

AC_logo_feher

Egy kis történelem

2014-et írtunk, amikor a steam-en már megvásárolhatóvá vált az akkor még csak beta verzióban létező Assetto Corsa. Több akciót is hirdettek a még félkész játékra (jómagam is így, 5000 Ft-ért jutottam hozzá). Természetesen az olasz Kunos Simulazioni biztosította a játék megvásárlóinak a további frissítéseket, még ha beta korában, akciósan is vásárolták.

2014 augusztusában (amikor még mindig beta állapotban volt) már bajnokságot is tudtunk vele futni. Ekkor már jó néhány pálya és elég sok autótípus elérhető volt a játékban, nagy számban készültek hozzá autó, pálya mod-ok, sőt applikációk is. A multiplayer része már ekkor lehetővé tette, hogy jókat csatázzunk. A replay mentése, visszajátszása már működött. Különböző kameraállásokból, az összes autó szemszögéből visszanézhető volt a teljes futam, sőt akár 12x-es lassításban is kielemezhettük a történteket.

A megvett beta verzióra sorozatban jöttek a frissítések, javítások, mígnem 2014 decemberében elérkeztünk az 1.0-ás, tehát a kiadási verzióhoz. A beta korában még nem elérhető karrier mód ekkor jelent meg a játékban, de ezen kívül számtalan bővítést tettek bele menet közben. Több pálya, több autó, egyre jobb fizika, egyre több játék beállítási, finomhangolási lehetőség, egyre több hasznos applikáció tette élvezetesebbé a versenyzést.

A szoftver készítője szerencsére nem ült itt le, hanem dolgozott tovább ezen a sikeres játékon. Miközben a modder csapatok is ontották a jobbnál jobb kiegészítéseket a játékhoz, a Kunos a fizikai modellek sorozatos frissítésével, újabb pályákkal és autókkal, valamint még jobban működtethető programmal örvendeztette meg az AC szerelmeseit. A saját fórumán azóta is komolyan figyeli a játékosok visszajelzéseit, kéréseit, ötleteit és az update-ek mindegyikénél számtalan olyan elemmel gazdagították a szoftvert, amelyek a játékosoktól eredtek. Jelenleg már az 1.5.5-ös verzió van már a gépünkön. Felsorolni nagyon hosszú lenne, hogy a végleges verzió megjelenése óta kijött 5 db nagyobb lélegzetvételű és a többi apróbb frissítés milyen plusz és az előzőekhez képest még jobb elemet tett a kezünk alá, lényeg, hogy nagyon jó irányba haladtak. Természetesen sok dologban lehet még fejleszteni a játékot (pl. menthető multiplayer, vagy az időjárási viszontagságok, netán a nappal kezdett, estébe nyúló autózás), reméljük így is tesz a készítő.

Megemlítendő még az eddig megjelent három DLC (Dreampack 1, 2, 3), amelyek szintén nem kevés plusz tartalmat hoztak a játékhoz. Például a DreamPack 1 részévé tették az európai autóversenyzés egyik mekkáját a 20 km-es Nordschleife-t mindjárt 3 féle verzióban. Ahogy az a többi általuk a játékba rakott pálya esetében itt is a minden apró buckát is feltérképező laser-scan technikával oldották ezt meg, így összességében kiválóan szimulált autókkal, kiválóan szimulált pályákon versenyezhetünk.

folytatás hamarosan…

Will