PGB 17 – Szabályzat

 Futamok lebonyolítása 


Minden helyszínen 3 menetet bonyolítunk:

 • Időmérő
 • 1. Verseny (főfutam)
 • 2. Verseny (mellékfutam)

Időmérő esetében (amennyiben lehetséges) több menetben körözünk a legjobb idők elérése érdekében azért, hogy minél kevésbé zavarjuk egymást.

A versenyek a rajtrácsról indulnak, és a leintésig tartanak.

 

1. Verseny (főfutam) bonyolítása:

Az időmérőn elért legjobb köridők alapján felállított rajtrácsról indul.
Amennyiben kevesebb gokart áll rendelkezésre, mint ahány versenyzőnk van, több (A, B) döntőre osztjuk a versenyt. A jobb köridőkkel rendelkezők az ’A’, míg a gyengébbel rendelkezők a ’B’ döntőben mérkőznek meg egymással. A ’B’ döntőben versenyzők értelem szerűen az ’A’ döntő utolsó helyezett után rangsorolódnak az összesített helyezéseket illetően. Pl. ha az ’A’ döntőben 5 versenyző vesz részt, akkor a ’B’ döntőben a 6-7-8 helyekért fognak versenyezni. Amennyiben páratlan számú versenyző van jelen és ’A’-’B’ döntőre kell vágni a versenyeket, az 1. verseny ’A’ döntőjének kell nagyobb létszámúnak lennie.

2. Verseny (mellékfutam) bonyolítása:

Az 1. verseny végeredménye alapján fordított sorrendben felállított rajtrácsról indul.
Tehát aki az 1. versenyen az utolsó helyen ért be, az indul a 2. verseny 1. rajtkockájáról, az utolsó előtti a 2. rajtkockáról és így tovább, míg az 1. versenyt nyerő versenyző az utolsó rajthelyről indul.

Amennyiben kevesebb gokart áll rendelkezésre, mint ahány versenyzőnk van, több (A, B) döntőre osztjuk a versenyt a fenti szabály figyelembe vételével. Tehát aki az ’A’ döntőben indult az 1. versenyen, az a 2. versenyen a ’B’ döntőben fog indulni, de a beérkezésnek megfelelően fordított sorrendben.

 

 Versenyzés szabályai 

 

 • Mindenki köteles a részvétel közben fair módon versenyezni
 • A gokartokat minden menet előtt sorsoljuk, külön az időmérőre, külön a főfutamra és külön a mellékfutamra
 • A súlyozás szabályaiban foglaltaknak megfelelően minden versenyző köteles betenni, vagy a pályán lévő segítőkkel betetetni a kellő súlyt a gokartba – ha az adott pályán erre lehetőség van
 • A gokart esetleges műszaki hibája esetén a versenyzőnek tudomásul kell vennie a tényt, hogy emiatt esett ki és a beérkezési eredményén nem tudunk változtatni
 • A versenyeken a PerFectSim tagjai és az ő általuk meghívott ismerősök jogosultak részt venni, amennyiben ezt jelzik a megfelelő fórum topicban
 • Nem kötelező minden versenyen részt venni, tehát, aki egyetlen versenyre szeretne nevezni (és többre nem), az is lehetséges
 • Ezen szabályzatban foglaltakat mindenki elfogadja és a versenyeken az itt leírt szabályoknak megfelelően vesz részt

 

 Súlyozás szabályai 

 

A versenyek élvezetessé tétele és az igazságosság elvei érdekében súlyozási szabályt vezettünk be. Minden versenyző, akinek az aktuális ruházattal mért súlya 86 kg alatt van, köteles az alábbi táblázatban lévő súlyokat betenni (vagy betetetni a pálya személyzetével) az éppen használt gokartjába minden menetben (időmérő és mindkét verseny), ha ez lehetséges az adott pályán.

 

Versenyző súlya Gokartba plusz súly
86 kg és felette 0 kg
76 kg – 85 kg 5 kg
66 kg – 75 kg 10 kg
65 kg és alatta 15 kg
Női versenyzők 0 kg

 

 Pontozás szabályai 

 

Az évad során, az egyes helyszíneken az alábbiak szerint kaphatnak pontokat a versenyzők.

 • A kapható pontszámok függenek az adott helyszínen megjelent, nevezett versenyzők számától
 • A mellékfutam végén az első helyezett annyi pontot kap, ahány versenyző nevezett az adott versenyhétvégére, a második helyen beérkező 1 ponttal kevesebbet, a harmadik 2-vel kevesebbet, és így tovább. Így az utolsó helyezett 1 ponttal gazdagodik összetettben.
 • A főfutam pontozása a mellékfutam pontozásának kétszerese

Az alábbi táblázatok néhány példát mutatnak be a könnyebb érthetőség kedvéért:

9 fő esetén 10 fő esetén 12 fő esetén
Hely Főfutam Mellékfutam Főfutam Mellékfutam Főfutam Mellékfutam
1. 18 9 20 10 24 12
2. 16 8 18 9 22 11
3. 14 7 16 8 20 10
4. 12 6 14 7 18 9
5. 10 5 12 6 16 8
6. 8 4 10 5 14 7
7. 6 3 8 4 12 6
8. 4 2 6 3 10 5
9. 2 1 4 2 8 4
10. 2 1 6 3
11. 4 2
12. 2 1

Extra pontokat szereznek a legjobb köridőkkel rendelkező versenyzők az alábbi táblázat szerint. Minden versenyzőnél azt az egyetlen köridőt kell figyelembe venni, amely a 3 menet (időmérő és mindkét verseny) alapján a leggyorsabbnak bizonyult.

Köridő helyezés Extra pontok
1. 3
2. 2
3. 1
4. és felette 0

 

 Nevezési díj, költségek 

 

 1. Az egyes helyszíneken minden versenyző saját maga rendezi, fizeti a gokartozás költségét.
 2. Minden versenyző, aki részt vesz az adott helyszínen a versenyben, versenyekben, köteles 700 Ft nevezési díjat fizetni. Ezen 700 Ft-os befizetésekből szerezzük be a versenyenkénti érmeket és az évad végén az első három helyezettnek járó kupát.

 

 Díjazás 

 

Minden versenyen (főfutam és mellékfutam esetében is) érmekkel díjazzuk az első három helyezettet. Több részre bontott versenyfutamok esetében csak az ’A’ döntő első három helyezettje kap érmet. Az érmeket a nevezési díjakból finanszírozzuk.

 

A bajnokság utolsó versenye után az összesített pontverseny első három helyezettjét kupákkal díjazzuk, melyeket a nevezési díjakból, az érmek megvásárlása után fennmaradt összegből finanszírozunk.