Gokart történelem

1/6. oldal   szerző: Paár Vilmos


 Gokart a PerFectSim előtti időkben 

 

Mi mind furcsa szerzeteknek minősülünk a “normál” emberek szemében, hiszen hosszú órákat töltünk a monitorunk előtt, miközben sokszor izzasztó módon tekergetjük a kormányunkat. Az autóversenyzés imádata az, ami e különös tettek felé hajt minket. Nem hiszem, hogy lenne bárki közöttünk, aki – ha lehetősége lenne rá – nem próbálna ki egy igazi versenyautót, legyen az akár egy formula, vagy GT, netán versenyzésre feltuningolt széria autó. Ezt az álmot csak nagyon kevesek tudják elérni. Szerencsére könnyen elérhető a gokartozás élménye, jókat csatázni, versenyezni már ezekkel a gépekkel is lehet!


 2013, a kezdetek 

 

Gondoltunk egyet és egy személyes találkozó keretében ellátogattunk a Battaring-re (Százhalombattára), ahol egy nagyon élvezetes gokartozást rendeztünk, annak ellenére is, hogy csak időmérős köröket futottunk. Az ötlet nem volt új keletű, de egy ideig csak tervezet maradt, míg végül megvalósult. A kezdet után aztán beindult a gőzgép, még abban az évben 4 másik gokart találkozót rendeztünk. Vácon (GokartVác) volt a következő állomás, ahol az időmérő alapján már rajtrácsról induló versenyt is futottunk. A helyszínen megjelent 11 fő egyszerre nem is fért a pályára, két külön futamot (‘A’ és ‘B’ döntő) is kellett rendeznünk. Sőt olyan szerencsés volt a csapat, hogy a napsütéses időben futott szabadedzések és időmérők után szemerkélni kezdett az eső, így a rajtrácsról induló versenyek már vizes pályán zajlottak. Mindenki gokartozott már előtte itt-ott, ki többet, ki kevesebbet, de ilyen élvezetes versenyzésben még senkinek nem volt része, nagyon bulis volt, a mai napig emlegetjük:

Folytatásként egy esti villanyfényes gokartversenyt is rendeztünk a Budaringen (Budaörs), majd Vácra még egyszer ellátogattunk, végül kipróbáltuk a fedett GokartAréna (Budafok) pályáját is egy-egy verseny erejéig. Az már a legelső Battaringen tartott gokartozásunk alkalmával megfogalmazódott, hogy jó lenne bajnokságot rendezni, így egy próbából pontoztuk is az egyes helyszíneken elért eredményeket és az 5 futam alapján kialakult egy összesített tabella is. A hatás nem maradt el, egy egész szezont felölelő bajnokságban kezdtünk gondolkodni a következő évre.

2013-as statisztika:

5 helyszín (4 különböző) — 5 verseny — összesen 17 versenyző
3 esetben A és B döntő is volt a nagyobb létszám miatt
1 versenyző a szebbik nem képviselője, aki a fiúk közt állt helyt nem is rosszul
legnagyobb létszám egy helyszínen: 13 (Vác_2)
leghosszabb rajtrács: 7 versenyző (Vác_2 és a GokartAréna)
3 futamgyőztes: Vixdrop (1) – Will (3) – Vitya(1)

Figyelem, a cikk nem ért véget, folytatás az alábbi számokra kattintva!