Szeretjük, de elválunk?

Természetesen nem párkapcsolati ömlengésbe kezdek ( 😀 ), a Raceroom ihlette ezt a kis cikket.

Körülbelül 2017 elején történt, hogy Soma elkezdett oltani a Raceroom-ban tapasztalható kiváló játékélménnyel. A szokásos telefonos beszélgetéseink állandó melléktémájává tette a játékot, áradozott róla. Az  addig sok, általunk rendezett, nagyon jól sikerült, és élménydús Assetto Corsa bajnokság mellé elkezdtünk Raceroom bajnokságok rendezésében is gondolkodni. Eleinte néhány fős próbabajnokságok zajlottak (Audi TT RS és Shilouette ), majd elkezdtünk  a nagyobb szabású bajnokságon agyalni.

2017 őszén elindult az a DTM bajnokság, amelyre most is szívesen emlékszünk vissza, most is szívesen nézzük újra az akkori élő közvetítéseket. Sikerült egy olyan bajnokságot bonyolítanunk, amely megalapozhatta a további Raceroom bajnokságokat. Ehhez nem csak mi szervezők kellettünk, hanem az a csapat is, mely a gerincét alkotta a további RR történelmünknek.

Az első DTM bajnokság sikerét jól mutatja az, hogy ez azután rendezett GTR2 bajnokság első SlovakiaRing-i futamán 33-an álltak rajthoz. A GTR2 is nagy létszámmal, élvezetes versenyekkel tarkítva ment végig.

A GTR2 után nagy fába vágtuk a fejszét, az addigi home-server megoldást felváltottuk egy sokkal profibb dedikált szerveres kialakításra. Illetve saját domaint, saját honlapot indítottunk, ehhez tárhelyet béreltünk az addigi barátilag sufni módon működő, nehézkes honlapunkat felváltva. Ezzel egy időben a közösségünk tagjai számára liszensz díj került meghatározásra azért, hogy a háttér infrastruktúránk működési költsége biztosítható legyen. Korábban is az oszlopos tagok támogatásai tartották fent a ligánkat, de innentől ez hivatalossá is vált.

A lendület nem tört meg, GTR3 bajnokság következett sok izgalmas futammal, majd 2018 őszén ismét elővettük a DTM-et, ezúttal sokkal hosszabb távú futamokkal. Közben megjelent a GTR4 kategória a Raceroomban, amire közkívánatra rá is repültünk 2019 elején. Mindegyik bajnokság kiválóra sikerült olyannyira, hogy a GTR4 után, 2019 nyarának elején az első PerFerctSim ligatalálkozóra is sor került. Ez egy hagyomány kezdete lett (hiszen a cikk írása idején már a 2020-as ligatalálkán is túl vagyunk 🙂 ). Mondhatjuk, hogy ezt a Raceroom és az ott versenyzők alapozták meg a baráti közösségünknek!

Megemlítendő, hogy amennyiben a Raceroom történelmünk legélvezetesebb bajnoksága a 2017 őszén indult DTM volt, akkor a legfairebbnek a GTR4 bajnokságot nevezhetjük, hiszen abban a bajnokságban egyetlen óvás sem született. A 2019-es nyári szünet után az akkor friss WTCR 2019-es széria szolgált a bajnokságunk alapjául.

Ezután válaszút elé ért a liga, ugyanis mindig is a változatosság hívei voltunk és nem nagyon maradt olyan lehetőség a Raceroom kategóriái közül, amely biztosan megfelelő számú versenyzőt csalogatott volna a bajnokságba. A liga tagok szavazatai végül a KTM X-BOW RR-re estek. A választás nagyon jónak bizonyult, de sajnos csak azoknak, akik kipróbálták ezt a járművet (nagyon élvezetes meccseket vívtunk vele). Sokan viszont eltávolodtak és a létszám nagyon lecsökkent. Ezen még az élő közvetítés sem segített. Az X-BOW után ezért már más, korszerűbb irányba indul a liga, Assetto Corsa Competizione-val rendezünk bajnokságot 2020 szeptemberétől.

AKKOR MOST MÁR NEM IS LESZ RACEROOM BAJNOKSÁG A PERFECTSIM-EN?
Erre jelenleg nem tudjuk a választ. 2020 őszre nem tervezünk, mert egyrészt nincs megfelelő versenyzői létszám ehhez, másrészt legalább egy szervező még kellene a csapatunkba, aki vállalná ezt a kemény feladatot.
De ha egy (netán kettő) bátor és kitartó jelentkező a csapatból vállalkozna arra, hogy felkarolja ezt a vonalat és vállalja a Raceroom bajnokság szervezését, akár folytatódhat ez a sikeres sorozat! 🙂

Will