Praga – Monza Oval

Popcorn

 

Annyira ugráltak az autók, hogy a csemege kukorica melegítés nélkül is kipattogott volna Monza ovál részén. A Nordschleife után az olasz pálya 1966-os, teljes pályavonalán, 10 km-es hosszon mérkőzött meg a Praga R1 Bajnokság csapata. A hosszú hétvége és az ünnepnapok miatt csupán 9-en álltak rajthoz, de így sem volt eseménytelen a verseny.
A laikus számára nagyon egyszerűnek tűnő pályavonal nagy kihívást támasztott a pilóták elé, hiszen az autóbeállítások alkalmával a lehető legnagyobb végsebesség elérése érdekében be kellett áldozni az autó kanyarodási képességét. Eközben a rugózást és a hasmagasságot úgy kellett hangolni, hogy az ovál részen lévő gidres-gödrös úton ne szálljon el a gép. Le a kalappal azok előtt, akik beállításaikkal ezt megoldották, sőt segítették csapattársaikat is!

Az időmérőn a gyakorlások alatt elért időeredményeket csak megközelíteni volt esély az 1.9-es frissítés által hozott változások miatt. Az időeredmények így is elég szorosra sikeredtek, az első 6 versenyző 8 tizeden belül volt, de még az utolsó helyre kvalifikáló újonc, lalilali is csupán 1,8 mp lemaradással fejezte be leggyorsabb körét.
A rajtrács ezen a helyen az 1966-os szokásoknak megfelelően egymás mellett álló autókból állt. Az első sorban, egyvonalban a pole pozíciót megszerző Lóránt és a 2-3. helyre kvalifikáló Somaher és Árpi foglaltak helyet.

monza_oval_00

A rajtot a 4. helyről induló Will rontotta el alaposan, ami miatt az utolsó előtti helyen haladva ért oda az első kanyarhoz. Az élen indulók viszont a kvalifikációs helyezésük sorrendjében értek oda, miközben Csigi ragadt Lóránt lökhárítójára, Csigit pedig Kornél követte árnyékként a legjobb íven. Lóránt próbálta nagyon óvatosra fogni az első kanyar bejáratát, ezért Csiginek és Kornélnak is rá kellett lépni a fékre, mert mellettük sem volt hely. Aztán az első hármas így kissé meglógott, sőt a követő bolyból szabby7 és Csordás Laci is el tudott menni Kornél mellett. Majd Kornél csatára kényszerült Will ellen is, és kölcsönösen lassították egymást a lesmo kanyaroknál. Probléma viszont nem történt, a versenyzők hagytak helyet egymásnak.
A parabiloca Csiginek hozott kis kellemetlenséget, kicsúszott a fűre, ami miatt szabby7 és Csordás Laci is elment mellette, sőt épp a harcoló Will és Kornél mellé tudott visszajönni a pályára.

monza_oval_01 monza_oval_02

Ezzel egy kb. fél körön keresztül tartó élvezetes csata alakult ki a versenyzők közt. A félelmetesen nagy szélárnyék adta a lehetőségeket a pilótáknak. Az ovál részeken kívül-belül, alul-felül ment a harc. A többiek eközben kisebb távolságokra haladtak egymástól.

monza_oval_03 monza_oval_04

Bár még mindig az első körben tartott a csapat, itt történt a verseny legnagyobb csatája, aminek egy szerencsétlen koccanás és az azt követő baleset okozta a végét. Kornél fent nekipattant a korlátnak, amitől kissé megcsúszott és Csigi autóját megütötte. Ettől az a korlátnak vágódott és már repült mindkét autó. Will szerencsésen megúszta az esetet, mert miközben az ovál pályarész alján haladt, Csigi autója épp átrepült felette.

monza_oval_05 monza_oval_06

Csiginek sajnos fel kellett adnia a versenyt, Kornél pedig komoly autósérülésekkel tudta csak folytatni. Will egyedül maradt és a saját tempóját autózva szép lassan közeledni tudott az előtte haladó Csordás Lacira. Később Árpi esett Will mögé, amikor a parabolica bejáratát elrontotta. Féltávhoz közeledve Lóránt nagyon jó köridőket teljesítve meglógott az élen, Somaher kissé  lemaradva követte. Szabby7 már nagyobb lemaradással autózott a 3. helyen, akit kb. 2 mp-es távolságokkal követett Csordás Laci, Will, Árpi hármas. Először szabby7 ment a boxba tankolni, friss gumikért, majd Csordás Laci is így tett. Ezzel Will örökölte meg a 3., Árpi a 4. helyet.

Mint az a végén kiderült, az első négyes teli tankkal indult és a közepes gumikon végigtolták a teljes versenyt és így tett az 5. helyet végül megszerző lalilali is. Így innentől az első 5 helyezett között már csak a különbségek nőttek kisebb-nagyobb mértékben, de mindenki csak a saját tempójára és a gumikopásra figyelve vezette Pragáját a cél felé. Az 6.-7. helyre a boxból kihajtó szabby7 és Csordás Laci a 9. körtől kezdve nagy csatában voltak, körökön keresztül tizedekre haladtak egymástól, de végül szabby7 megtartotta az előkelőbb helyet. Kornélnak egy hosszú javítást kellett bevállalni a boxban, majd 1 kör lemaradással tudott csak célba érni.

A verseny 3. helyezettje Will lett, a 2. Somaher, …

monza_oval_07 monza_oval_08

…a győztes pedig ismét Lóránt, aki ezzel igen nagy előnyre tett szert összetettben, gratulálunk!

monza_oval_09

 

2016.11.01
Will