Praga – Vallelunga

Lóránt összenőtt a Pragaval

 

A versenyzési kedv sokaknál alábbhagyott, van 4 versenyzőnk, akik ugyan jelentkeztek a bajnokságra, de egyetlen futamon sem indultak el, sőt van 4 másik versenyző, akik még csak egyetlen futamon jelentek meg. Nehéz így olyan beszámolót írni, amely telis-tele van izgalmakkal, hiszen viszonylag kevesen állnak rajthoz.
A távolmaradóknak ezúton üzenjük, hogy a csapat kiváló versenyeket hoz össze, úgyhogy érdemes jönni és megpróbálni legyőzni a legjobbakat.

Ezúttal Vallelunga pályáján, 37 körön át folyt a buli. Csupán 9 versenyző állt rajthoz, de így is bővelkedett a futam jobbnál jobb, élvezetesnél élvezetesebb csatákkal.

Az időmérőt most a 4. futam előtt megint (ahogy eddig mindig) Lóránt nyerte. Bár elég szoros volt az időmérő eredménye (az első 7 autó 1 mp-en belül végzett), mégis érezhető volt, hogy Lóránton ismét nehéz lesz felülkerekedni még a hozzá legközelebbi idővel rendelkező Somának is. Ez a srác annyira ráérzett erre az autóra, hogy jelenleg nem hiszem, hogy bárkinek esélye lenne ellene.

praga_vallelunga_00

A rajtnál a hosszú 1-es fokozata miatt Lóránt ismét (ahogy Spa-ban) pozíciót vesztett, Soma már az első métereken elé került. A 4. helyről rajtoló Zolee a kemény gumikat tette fel a gépére és csurig tele tankolta, kerékcsere nélkül szeretett volna végigmenni. Emiatt lassabban tudott elindulni. Will fél kocsihosszal elé is tudott kerülni, sőt a két autó közötti helyre Antlipisti is beért a nagyon jól sikerült rajtja után. Az első full gázos kanyar viszont elég szűk három autónak, így Zolee és Antlipisti össze is koccantak, ami miatt Zolee kisodródott a kavicságyba.

praga_vallelunga_01 praga_vallelunga_02

Az első féktáv és az azt követő dupla jobbos kanyar viszont koccanásmentesen lezajlott, mindenki hagyott helyet a másiknak. Az első körökben még nagyon együtt haladt a mezőny, az élen Soma és Lóránt, mögötte Kornél, Will, Antlipisti voltak közel egymáshoz, hátul Szabby, Árpi és Csordás Laci küzdöttek. Zolee a kicsúszása miatt kissé lemaradva követte a mezőnyt. Az első kettő szoros csatát vívva egymással lassan kezdett elnyúlni az üldözőktől. Közben Lóránt többször is megpróbált Soma elé kerülni, voltak olyan helyzetek is mikor úgy látszott megvan, de Soma kiváló védekezéssel az élen tudott maradni. Hasonló történt a 3. helyért csatázó Kornél és Will között is, de mögöttük közel Antlipisti várt arra, hogy a zavarosban halászhasson. Kornél szinte egyetlen hibáját (mikor kissé kiszélesítette a kanyart) Will ki tudta használni, üldözöttből üldöző, míg üldözőből üldözött lett.

praga_vallelunga_03 praga_vallelunga_04

Lóránt természetesen tovább támadta Somát egy pillanat nyugtot sem hagyva neki. A 10 kör elején ismét dűlőre akarta vinni a dolgot, de túl szűk helyre bújt be Soma mellé és az autó jobb oldala leszaladt a fűre. A féktáv pedig kezdődött és Lóránt úgy csúszott tova, mintha jégen korcsolyázna, a kavicságyban állt meg. Mire visszajött a pályára Will és Kornél elment mellette, sőt még Antlipisti is Lóránt elé került. Lóránt nagy menete itt kezdődött, mint kés a vajon, úgy haladt előre. Az első áldozat megforgott előtte, így Antlipistit hamar visszaelőzte. Kornél sem tudott sokáig ellenállni, egy apró hibát az épp odaérkező Lóránt egyből kihasznált. Will következett, bár ő időközben egy kis előnyre is szert tett, de néhány kör kellett csak Lórántnak az utoléréshez és az előzéshez.
Kicsit hátrébb is történtek az események. Szabby és Árpi vívtak nagy csatát. Egy alkalommal Árpi kissé kitessékelte Szabbyt a pályán kívülre, fair módon megvárta, de ezt Csordás Laci használta ki és mindkettejük elé került. Majd Lacit újra megelőzte mindkét versenyző, miközben folytatták öldöklő küzdelmüket szinte az egész versenyen át.

praga_vallelunga_05 praga_vallelunga_06

És itt hadd legyek kicsit részrehajló és emeljem ki Csordás Lacit. Ő az, akiről példát vehetnek a cikk elején említett távolmaradók. Laci minden versenyen rajthoz állt, mindet be is fejezte, miközben soha nem volt győzelmi vagy akár dobogó esélye, versenyzik, gyakorol, küzd és hihetetlenül fair módon odafigyel társaira a pályán. Ezúttal lekörözés közben találkoztam Lacival a pályán és már jó előre lehúzódott, nehogy akadályozzon, és ahogy a replayt néztem, a többiek esetében is így tett. A lényeg, hogy kitartó, nem adja fel, ami biztosan meg fogja hozni a gyümölcsét, csak így tovább Laci!

praga_vallelunga_07

A kerékcseréket szinte mindenki a futam táv felénél kezdte meg. Zolee nem tervezett a boxutcába hajtani, így a kemény gumin, sok üzemanyaggal nem túl jó tempóra volt képes. Amikor Antlipisti kereket cserélt, hamar támadó közelségbe ért Zoleehoz és be is bújt mellé a pálya elején lévő nyújtott, teligázas kanyarban. Megint összekoccantak és a kavicságy falánál landoló Zolee feladni kényszerült a versenyt. Közben Will vette át a verseny vezetését 3-4 körre, mert a 22 kör végéig elment a medium gumikkal. Utána a 3. helyre vissza tudott jönni és már a soft gumival felszerelt Pragaval megfutotta a verseny leggyorsabb körét, de mivel erőltette a haladást, hogy közeledhessen az élen haladó kettősre, több hibát is vétett.

A versenyt vezető Soma mögött haladó Lóránt folyamatosan, körönként néhány tizeddel faragta le a különbséget, mígnem a 28. körre támadó közelségbe ért. Soma néhány körön át ellen tudott állni, de kisebb hibát vétett, amit Lóránt ki tudott használni. A végéig már nem változott a helyzet, Soma 1-1,5 mp.-el követte végig Lórántot.

A verseny harmadik helyezettje Will lett, a másodjára Soma látta meg a kockás zászlót…

praga_vallelunga_08 praga_vallelunga_09

…míg a dobogó tetejére az összetettet már nagy különbséggel vezető Lóránt állhatott.

praga_vallelunga_10

 

 

2016.11.29
Will