Praga – Nordschleife Endurance

A zöld pokol ördögfiókái:
elindult a Praga R1 Bajnokság

 

Nagy fába vágtuk a fejszét. Nem csak az Assetto Corsa DLC csomagjait építettük a bajnokságba, de még a Nordschleife leghosszabb, 25 km-es verzióját is a részévé tettük. Reméltük, hogy a csapatban meglévő versenyszellem áthidalja a pálya hosszúságából és nehézségéből fakadó ellenérzéseket és sokan kitartóan begyakorolják, végigtolják a versenyt. A csapat a várakozásunkon felül teljesített, 13 versenyző állt rajthoz és 10-en végig is masíroztak a fekete erdő övezte pályán. Épp ezért hatalmas elismerés, csillagos ötös jár a mezőnynek, ez férfi munka volt!

00_rajt
Az időmérőn kb. az előzetes szabadedzéseknek megfelelő sorrend alakult ki. A pole-t Lóránt szerezte meg 8:35.567-es idővel. Az őt követő hármas – Zolee, Bana Kornél, Joky sorrendben – egymástól tizedekre, Lóránttól másfél mp.-es különbséggel (amely ezen a pályán nem számottevő) állhattak fel a rajtrács 2-3-4. pozíciójába. A mezőny első felében indulók közül mindenki nagyon jó köridőket produkált a szabadedzéseken, úgyhogy egy izgalmas verseny vehette kezdetét. A rajtrács végén több olyan versenyző is akadt, akinek nem sikerült tiszta mért kört futni az időmérőn.

Az első kanyarban sikerült az autóknak koccanás nélkül elfordulnia, de a második kanyar már nem ment ilyen jól. Joky fordította keresztbe Bana Kornélt. A megakadó két autót jobbról-balról kerülték ki a többiek. Somahernek centiken múlt, de belül elfért, amivel Csiha Sándor elé tudott kerülni.

01_joky_vs_kornel 03_soma_elozi_csigit

A mezőny hátsó régiójából indulók esetében nem volt ilyen szerencsés a helyzet, több koccanás is történt a kerülgetések és helyezkedések miatt. Leginkább azért is, mert Sheeny3 (Kuti Horváth Csaba) szerencsétlenül belerohant Joky álló autójába hátulról, majd ahogy visszajött a pályára, újra eltalálta Joky autóját oldalról. A többiek kisebb sérülésekkel megúszták a csete-patét, Joky viszont a mezőny végére szorult.

A mezőny legvégéről, a 13. helyről induló Will jött ki szerencsésen a helyzetből, mert a keveredést kívülről kikerülve a 7. helyre jött fel. Sőt még az első kör első harmadában meg tudta előzni Antlipistit, annak ellenére, hogy hátulról FZe is szorongatta.

02_sheeny_vs_joky 04_will_elozi_antlipistit

A versenyt Shenny3 adta fel először, majd Will tévesztette el a boxbejáratot és mivel a Nordschleife boxából ki is hajtott a pályára (kihagyva a Nürburgring teljes hosszát) kerékcsere és tankolás nélkül, kénytelen volt feladni a versenyt a 3. kör végén. Hasonlóképp járt szabby7 is, de ő hamarabb rájött a tévedésre és átment abba a pitbe, ahol várták a szerelői. Joky a 3. körben kényszerült a verseny feladására.

Az állva maradtak közt tovább folyt a csata. A nagy többség a 3. kör végén állt ki kereket cserélni és tankolni. Az addig 3. helyen haladó Somaher viszont a lágy gumis indulása miatt a második kör végén tette ezt meg. Viszont véletlenül a kisebb autósérülés javítását is elvégeztette, ami nagyon sok időt emésztett fel. Csiha Sándor és FZe pedig végigtolták kerékcsere nélkül.

Csiha Sándor a két éllovas, Lóránt és Zolee boxba állásakor átvette a vezetést. Lóránt a kerékcsere után ezt észlelve próbált még jobb tempót kihozni Praga-jából. Meg is lett az eredménye, a kivezető kör utáni körben megfutotta a verseny legjobb köridejét. Zolee sem takarékoskodott az üzemanyaggal, iparkodott ő is, hogy a már kopott gumikon haladó Csiha Sándort utolérhesse, megelőzhesse.

A mezőny második felében is szép csaták alakultak ki. Árpi nyomában egy alkalommal 3 autó is loholt Antlipisti – FZe – Csordás László sorrendben, de kisebb hibák miatt hamar átrendeződött a fogat. Antlipisti és FZe az indulástól a kerékcseréig vívták csatájukat, ami előtt le a kalappal, hiszen centikre autózva egymástól sem történt semmilyen probléma. A csatának csak a boxkiállás vetett véget. Ugyanilyen nagy és fair csata zajlott le Bana Kornél és Csiha Sándor közt Kornél kiállásáig.

05_negyen_egyutt 06_arpit-elozik

A végjátékban Csordás László és Árpi találtak egymásra. Végül Laci jött ki győztesen a párharcból Árpi egy kisebb hibáját kihasználva.

Az élen az utolsó körben változott meg a helyzet. Csiha Sándor gumijai a végét járták, így a jó tempót diktáló Lóránt viszonylag hamar megelőzte, majd az utolsó kör kétharmadán Zolee is maga mögé utasította a narancs-fekete Praga-t.

A verseny harmadik helyezettje így Csiha Sándor lett, második Zolee …

09_bronz_csigi 10_ezust_zolee

… a győztes pedig Lóránt, gratulálunk!

11_arany_lorant

 

2016.10.21
Will