GT3-2017 Monza

A sebesség szentélyében: Monza

(GT3-2017 – Monza – 2017.03.05)

 

Az előzetes esélyek számításai alapján, és a gyakorlási időket nézve, lehetett sejteni hogy a pole 1:47-es idővel, annak is inkább az első felével szerezhető meg. Ezt az időt nem sokan tudták abszolválni, de közel voltak a legjobb köridők hiszen csak tized, század mp. különbségek választották el a versenyzőket egymástól.
A szabadedzések alatt Somogyi Péter, és Lóránt kicsit kiemelkedett a mezőnyből 1:47 elején lévő időkkel, tőlük volt várható a pole pozíció megszerzése. Ugyanakkor a mögöttük található legjobb időket birtoklók közül sokan megfutották az 1:48 alatti köridőt és kb. a 12-13. helyig is csak 1:48.5 körülire kúszott fel az időeredmény. Nagyon közel voltak egymáshoz a pilóták.

 

Időmérő:

Az élmenők nem tudták megfutni a legjobb idejüket, de így is az első rajtkockából indulhattak. 
Lóránt Audival megszerezte a pole-t, Somogyi Péter pedig a második helyről indult az SCG 003C-vel. Meglepetésre kiegyensúlyozott formában lévő Horváth K. Csaba egy a harmadik helyet érő csodálatos kvalifikáció kört rakott le az Audival. Pénzes József (Joky), 50 kg súlytöbblet ellenére is a negyedik hely birtokosa lett.

Bana Kornél pedig 100 kg ballaszttal az ötödik helyre qvalifikálta magát ami ekkora “puttonnyal” nem kis teljesítmény

Végül ebben a sorrendben indult el a Monzai száguldás

 

 1. Boros Gyevi Lóránt
 2. Somogyi Péter
 3. Horváth K. Csaba
 4. Pénzes József ( 50 Kg súlytöbblet)
 5. Bana Kornél ( 100 Kg súlytöbblet)
 6. Antal István
 7. Paár Vilmos
 8. Pinczés Ádám
 9. Herman Bálint
 10. Szőke Péter
 11. Szabó József
 12. Berta László
 13. Síró Szabolcs
 14. Szántai Zoltán ( 70Kg súlytöbblettel)
 15. Orosz László
 16. Szilágyi Árpád
 17. Csordás László

 

 

Futam:

 

A rajtot a legjobban Somogyi Péter kapta el, a második induló pozícióból. Lágy gumival rögtön az élre ugrott és beférkőzött Lóránt elé aki közepes keveréken indult.
Volt aki vesztett egy két pozíciót, és volt aki előrébb ugrott a rajtnál. Rögtön a rajt után, az első sikánban Pinczés Ádám összeért Berta Lászlóval, így Ádám kiforgott, a 8.helyről visszaesett az utolsó, 17. helyre, innen kellett megkezdenie a menetelést, hogy feljebb zárkózzon a többiekre.

Az előbb említett esetet kivéve a mezőny szépen átjött az első kanyarokon, ütközések nélkül, így az első kör végén az első tíz hely így nézett ki:

 1. Somogyi Péter
 2. Boros Gyevi Lóránt
 3. Pénzes József
 4. Horváth K Csaba
 5. Paár Vilmos
 6. Bana Kornél
 7. István Antal
 8. Szántai Zoltán
 9. Orosz László
 10. Szabó József

Kezdtek kialakulni a párok, sőt a triók, akik nyüstölni kezdték egymást. Nagyon keményen de a sportszerűség keretein belül. Azok, akik súlyt cipeltek, most nagyon nehéz helyzetbe kerültek, ennek ellenére mind a három pilóta pontszerző helyen autózott.                                      

Berta László és Orosz László akasztotta össze a bajuszt és kezdett nagy csatába az első körben. A csata hevében a hátulról érkező Szabó József lepte meg Berta Lászlót. Az Ascari előtt sikerült is bebújnia és megelőznie őt, és így már a tizedik pontszerző helyen autózott.

Elöl Somogyi Péter kezdett eltávolodni Lóránttól, akit közben Pénzes József támadott. Viszont Józsi sem nyugodhatott meg, mert mögötte is megjelent két vetélytárs, Horváth K Csaba és Paár Vilmos személyében.

Az első öt kezdett meglépni. Mögöttük az óriási (100 kg) súllyal megpakolt Bana Kornél próbálta tartani a tempót, de őt viszont Antal István igyekezett elcsípni. A súly borzasztó hátránynak bizonyult így folyamatos védekezésre volt kényszerítve.

Előttük Horváth K Csaba gondolt egyet és megunva a várakozást, előzést indított Pénzes József ellen a Roggia-ban a harmadik hely megszerzése érdekében. Összeértek, így a közelükben kormányzó Paár Vilmos lecsapva a lehetőségre, megelőzte mind a két pilótát egyszerre.
Idő közben Szántai Zoltán kezdett feljönni a nyolcadik helyről, és megközelíteni a Bana Kornél, Antal István duót. Végül utol is érte őket, de a plusz 70 kg-al megpakolt audival nem volt lehetősége az előzésre. Ez idő alatt Szilágyi Árpád műszaki gondok miatt feladni kényszerült a versenyt. Vélhetően szoftveres gondok adódtak nála, ezért nem tudta második futamon sem befejezni, reméljük következő futamra megoldódik a gond.
Hátul Pinczés kapaszkodott fel a tizenkettedik helyre. Az ötödik kör után Somogyi Péter megnövelte az előnyét Lóránttal szemben és már 6 másodperccel vezette a versenyt.

A kerékcserékig nagy változások nem voltak, a kialakult vonatozás volt a jellemző. Mindenki egy kiállással oldotta meg a 200 km-es távot, de eltérések azért akadtak. Volt, aki medium gumin indult, volt aki a soft-ban bízott. A többség soft-medium vagy medium-soft gumistratégiát választott, a legmerészebbek viszont féltávig elmentek a soft gumival, hogy a másoidik felére ismét soft kerülhessen az autóra.

A boxkiállásokat a 15.körben kezdte meg Horváth K Csaba az ötödik helyről, lágyról közepes gumira váltva. A 17. körben Paár Vilmos is beérkezett a boxba tankolásra és cserére, majd követték őt a többiek is sorban. A 18. kör végén a versenyt vezető Somogyi Péter is kiállt a boxba így Lóránt örökölte meg a pozícióját. De csak egyetlen kör erejéig, mert ő is a pitbe hajtott. Ekkor Antal István állt az élre, aki a 23. kör végéig kihúzta a közepes gumikkal, majd lágyra váltott.

A kiállások után a következő kép alakult ki féltáv után:
Somogyi Péter vezetett az elején megszerzett 5-6 másodperccel. Az eredetileg tervezetthez képest 1 körrel korábban, az elé vágást megpróbáló Paár Vilmos, box taktikájának köszönhetően átvette a második helyet. Őt Lóránt követte a harmadik helyen, negyediken Pénzes József, ötödiken Horváth K Csaba autózott.

A második-harmadik helyért ádáz csata alakult ki Vilmos és Lóránt közt. Őket nagyon közelről, néha támadó távolságból figyelhette Pénzes József a szélvédőjén keresztül. Volt itt minden mi szem szájnak ingere, támadás, védekezés, enyhe megcsúszás, még enyhébb falnak csapódás, oda-vissza előzgetés, már-már infarktussal fenyegető adrenalin szint, de egy igazán kemény játék vette kezdetét, ami egészen a verseny végéig tartott.

Többen is kiálltak műszaki problémák miatt, és a végére is maradt még egy kis dráma.

Elsőként Somogyi Péter örülhetett, végig vezetve megnyerte a versenyt, mögötte Paár Vilmos megőrizte a második helyet, Lóránt a parabolikában lelassult és visszaesett így Pénzes József ért be a harmadik pozícióban. Negyedik Horváth K Csaba, ötödik Antal István lett. Hatodikként gurult át Lóránt a célvonalon, hetedik Pincés Ádám lett. A nyolcadik helyre Bana Kornél érkezett, a kilencediken Síró Szabolcs, míg az utolsó pontszerző helyet Herman Bálint kaparintotta meg. A 11. helyen, már körhátrányban, de a távot becsületesen végigtolva Szabó Józsi ért be, a többiek vagy műszaki vagy egyéb okból feladták a versenyt. 

 

Paár Vilmosnak köszönhetően elkészült a futam videós összefoglalója is:

 

 

Gratulálunk minden célba érkezőnek, a dobogósoknak külön is, legközelebb 2017. március 19.-én találkozunk Virginiában.

 

Cikket írta: Somogyi Péter (Somaher)
2017.03.08